Ліст Супер-Рэгіёну

Хвала Хрысту! Сябры, паведамляем аб старце новага проекту. Каб усiм мець магчымасць чытать Лiст ЭНД пачынаем пераклад Лiстоў ад Супер-Рэгiёну Польшча-Цэнтральная Еўропа.

Па меры перакладу асобных артыкулаў Лiста, Яны будуць размяшчацца на нашым  сайце. Анонсы на Лісты можна знайсці ў Viber-чаце "РУХ END". Для аматараў чытаць у арыгiнале, есць спасылка на сайт руха ЭНД у Польшчы.



Ліст 76. 6. Што такое малітва?

Версія Word

Рэкалекцыi END 2013.

Што такое малітва? Гэта запрашэнне Бога да супрацоўніцтва. Таму што першым ініцыятарам малітвы з'яўляецца не чалавек, а Пан Бог. Бог выходзіў у Рай да Адама і Евы, каб пагаварыць з імі, каб быць з імі. Гэта таксама запрашэнне да Бога, якое мы накіроўваем да Яго, просячы аб Яго ўдзеле у нашым штодзённым жыцці. Малітва − гэта патрэба сэрца, якое любіць і якое любяць. Малітва таксама з'яўляецца прэлюдыяй да пэўнага дзеяння. Часцей за ўсё малітва з’яўляецца для нас закрыццём або падсумаваннем таго, што адбылося на шляхах веры, а яна павінна быць падмуркам, указальнікам, які паказвае, што трэба рабіць у нашым жыцці.

 

Ліст 76. 5. Навэнна - успаміны

Версія Word

У верасні мы перажывалі 25-годдзе смерці кс. Каффарэля.

Кожны дзень мы атрымлівалі тэксты, старанна падрыхтаваныя ERI для разважанняў і малітвы. Кожны дзень меў назву. Упершыню ў гісторыі END на працягу аднаго дня, дзевяць дзён запар, мы далучыліся да малітвы і разважанняў з сужэнствамі па ўсім свеце. Голас кс. Каффарэля, фатаграфіі, якіх мы не ведалі, тэксты, якія накіроўвалі нашыя сэрцы кожны дзень разважаць над тэмай, і малітвы, якія дапаўняюць наш вопыт Бога, дазволілі жыць тым багаццем, якое дае нам рух Equipes Notre-Dame. Калі вам цікава, дзе знайсці тэксты для разважанняў, наведайце сайт Руху www.end.org.pl. Ва ўкладцы Падзеі вы знойдзеце тое, што ўмацоўвае веру, надзею і любоў. Яшчэ раз звярніцеся да запісаных дзён навэнны. Мы дзякуем Богу за харызмат, у якім мы жывем, і за сужэнствы, якія прымаюць выклікі, каб мы маглі жыць ім паўней.

 

Ліст 76. 4. Пане, навучы нас маліцца. Пазнаваць, каб любіць

Версія Word

Пане, навучы нас маліцца. Пазнаваць, каб любіць

Ці павінен я прызнацца, што твая пагарда да разважання здаецца мне некалькі падазронай? Маеш рацыю, лічачы, што малітва павінна быць не практыкаваннем розуму, а момантам блізкасці з Богам, калі розум павінен саступіць першынство сэрцу. Але, баюся, пад выглядам таго, што аддаеш перавагу сэрцу, ты недаацэньваеш пазнанне Бога. Між тым, гэта важны аспект малітвы. Такім чынам, выходзіш на дарогу, на якую лёгка ўцягваюцца жанчыны, у той час як мужчыны больш схіляюцца да інтэлектуалізму. Абедзве тэндэнцыі небяспечныя. Трэба перасцерагчы мужчын ад той небяспекі, якая ім пагражае, і якая для іх тым горш, што іх унутранае жыццё раздробленае, і паміж розумам, сэрцам і воляй не заўсёды — выражаючыся даслоўна —існуюць сувязі. Але пазнанне не абавязкова прыводзіць іх да любовi.

 

Ліст 76. 3. Сужэнства – закваска абнаўлення хрысціянскіх сем'яў і грамадства.

Версія Word

Казанне на пачатак новага фармацыйнага года 2021-2022

А. Генрык Вечорэк SChr,

духоўны дарадчык экiпы Вольфсбург-Браўншвейг-Зальцгітэр

Шэсць гадоў мінула з таго часу, як Папа Францішак напісаў энцыкліку «Laudato si», моцна падкрэсліваючы неабходнасць дзеянняў. Яе пасланне вельмі своечасовае і павінна дайсці да кожнага з нас. «Laudato si» з'яўляецца толькі адной з вех ў даўняй традыцыі каталіцкай сацыяльнай навукі, традыцыі, якую мы прымаем усім сэрцам.

Касцёл — гэта супольнасць, якая патрабуе пастаяннага абнаўлення. Гэта абнаўленне мае сваё паходжанне ў веры. Калі мы будзем разумець веру як поўнае прыліпанне да Бога, як выхад за межы бачнага, каб дакрануцца да Нябачнага, то мы павінны пастаянна шукаць Бога. Вера зыходзіць са слухання, таму мэта сёлетняй праграмы фармацыі — запрасіць Рух да роздуму над сужэнствам, якое слухаецца голасу Бога. Па тэме фармацыі на 2021/2022 г. «Хрысціянскі шлюб – закваска абнаўлення сям’і і грамадства» запрашаем паразважаць пра месца Бога ў нашых сем’ях. Вы павінны паставіць Бога ў цэнтры. Тут мы закранаем сутнасць хрысціянства: справы ласкі і ўчынкаў.

 

Ліст 76. 2. Слова адказнай пары Супер-Рэгіёну

Версія Word

Хэлена і Павел Кукаловічы

Адказная пара Супер-Рэгіёну

Польшча-Цэнтральная Еўропа

Дарагія Сужэнствы і Дарагія Святары, Духоўныя Дарадчыкі!

Асабліва цяжка нам было пісаць гэты тэкст. Мы атрымалі трывожную інфармацыю, якая сведчыць аб паслабленні стану супольнасцi нашага Руху ў Супер-Рэгіёне, за які мы нясем адказнасць. Мы адчувалі, што пандэмія наклала на нас адбітак, альбо, што яшчэ маркотней, яна вывела на паверхню нашы схаваныя слабасці. Нам здавалася, што пасля таго часу, калі не было магчымасці выехаць на рэкалекцыi, не будзе ніякіх праблем з камплектаваннем сужэнстваў для такога роду мерапрыемстваў. Між тым, першыя рэкалекцыі, арганізаваныя Рэгіёнам 1, прыйшлося адмяніць з-за недастатковага запісу. Падобная сітуацыя магла б адбыцца і ў Рэгіёне 3, калі б не вельмі энергічнае, непасрэднае прасоўванне. Мы не лічым, што гэта было проста выразам страху трапіць у вялікую групу людзей і звязанай з гэтым рызыкі захварэць на Кавiд.

 

Ліст 76. 1. Некалькі слоў з рэдакцыі

Версія Word

Некалькі слоў з рэдакцыі

Каханыя, наперадзе адно з самых прыгожых часоў года: падрыхтоўка да Божага Нараджэння. Час уборкі, ўпрыгожвання елкі, куплі падарункаў, але, перш за ўсё, час падрыхтоўкі сэрцаў. Як толькі мы сядзем за боршч з вушкамі, грыбным супам і смажаным карпам, спадзяюся, мы зможам цалкам раскрыць таямніцу таямніц. Слова становіцца целам, Бог спускаецца на Зямлю, каб, будучы дзіцем у пялёнках, прызнаць сваю чалавечнасць і прыняць на сябе ўсе звязаныя з ім лёсы. Каб адмовіцца ад нябесных выгод, нарадзіцца ў беднай стайні, перажыць выгнанне, непрыняцце, адзіноту і боль, пакуты. Але таксама і паказаць святасць сям'і і вялікую каштоўнасць чалавечага жыцця.

 

 

Ліст 75. 13. Слухаем Божае Слова Габр 5, 7

Версія Word

Хрыстус у дні свайго цела з моцным голасам і са слязьмі ўзнёс малітвы і просьбы да таго, хто мог уратаваць Яго ад смерці, і быў выслуханы за сваю пакорлівасць

Доўгі час мяне цікавіў гэты фрагмент Паслання да Габрэяў, які чытаецца ва ўспамiн Найсвяцейшай Панны Марыі Балеснай. Бо мы ведаем, што Езус, нягледзячы на свае шчырыя малітвы, якiя гаварыў «з крыкам моцным і плачам», не быў выратаваны праз «Таго, Хто мог выратаваць Яго ад смерці» – і памёр на крыжы. Ці не супярэчыць гэта таму, што напісана ў вышэйзгаданым урыўку? Давайце разгледзім гэта на хвілінку.

 

Ліст 75. 12. З далёкіх старон. Супер-Рэгіён Іспанская Паўднёвая Амерыка

Версія Word

Марылу і Чарбель Сааб,

пара, адказная за Супер-Рэгіён Іспанская Паўднёвая Амерыка

Хто мы такія?

Да 2018 года ў склад Супер-Рэгіёну Іспанская Амэрыка ўваходзілі практычна усе краіны нашага кантынента, за выключэннем Бразіліі і некалькіх іншых, да якіх Рух не дайшоў. Рэгіён тады быў падзелены на правінцыі: Поўнач, Цэнтр і Поўдзень. Павелічэнне колькасці Экiпаў і сектараў, вялікія дыстанцыі і эканамічны і палітычны крызіс некаторых раёнаў перашкаджалі ажыўленню і ўдзелу ў фармацыйных мерапрыемствах.

 

Ліст 75. 11. Ля сцяны нейкай таямніцы

Версія Word

Айцец Эміль Пацлаўскі, OFM

Духоўны дарадчык экiпы 14 -га Сілезскага сектара

Урачыстасць Усіх Святых прымушае нас задумацца пра двайны гарызонт чалавецтва, які мы вызначаем сімвалічна словамі: зямля і неба; зямля азначае гістарычны шлях развіцця чалавека, а неба азначае вечнасць, паўнату жыцця ў Богу. Такім чынам, гэтае свята – нагода падумаць пра пілігрымуючы ў часе Касцёл і пра бясконцае свята, пра нябесны Ерузалем. Гэтыя два вымярэнні звязаны рэальнасцю супольнасці святых: рэальнасцю, якая пачынаецца тут, на зямлі, і дасягае свайго спаўнення на небе» (Бэнэдыкт XVI, малітва «Анёл Панскі», 1.11.2012 г.)

 

Ліст 75. 10. Ліст месяца. Чаму вы далучыліся да Экіп?

Версія Word

Адной з умоваў далучэння да Руху END з’яўляецца жаданне духоўнага, асабiстага і сужэнскага развіцця. Гэта жаданне з часам знікае ў канфрантацыі са звычкамі і руцінай паўсядзённага жыцця. Неабходна, каб гэтае жаданне падтрымлівалася і аднаўлялася. Айцец Кафарэль увесь час нагадвае нам пра гэта. Ужо ў 1948 г. ён звярнуў увагу Экіпаўцаў на постаць св. Паўла і яго гарачыя пошукі Хрыста:

«За апошнія некалькі дзён я здзейсніў шмат адзінокіх загарадных прагулак. У мяне былі лісты св. Паўла. У чарговы раз мяне ўразіла незвычайная любоў Апостала да Хрыста. Падчас гэтага чытання я шмат думаў пра Вас, дарагія сябры, і мне ўвесь час прыходзіла ў галаву наступная думка: нам трэба вярнуцца да сэрца і сутнасці Экіп Notre-Dame.

 

Ліст 75. 9. Пане, навучы нас маліцца. Ад галавы да ног

Версія Word

Малітвы бясплодныя як пустыня, адсутнасць духоўнай жыццяздольнасці падчас сустрэч з Панам, адчуванне, што Ён больш не адчыняе дзверы, у якія не перастаеш стукаць... Усё гэта прымушае адчуваць сябе няшчасным і трывожным, а між тым хацелася б – як пішаце – вярнуцца калі не да ранейшага запалу, то хаця б да тых малітваў, падчас якіх быў ўпэўнены, што не марнуеш час. Я, вядома, не магу даць Вам беспамылковыя парады. Я проста хацеў бы заахвоціць Вас адкрыць для сябе, чаго ад Вас чакае Бог.

 

Ліст 75. 8. Нябесная місія – сведчанне

Версія Word

Пачынаючы новы фармацыйны год, тэма якога «Сужэнства – сакрамэнт місіі», я не думаў, што тэма восьмай сустрэчы будзе так шмат тычыцца мяне і таго стану, у якім я зараз знаходжуся.

Упершыню мае думкі будуць маімі, без папярэдняга абмеркавання з Касяй, і будуць датычыцца слоў: «Без бою няма росту, без крыжа няма місіі».

 

 


Старонка 1 з 3

 

 ФОТА ГАЛЕРЭІ
Хвала Хрысту!

Зараз 153 госцяў анлайн

Вітаем Вас на старонцы Equipes  Notre-Dame – Суполкі Маці Божай. З’яўляемся беларускім рэгіёнам міжнароднага руху сужанскай духоўнасці Equipes Notre-Dame, галоўная мэта якога – дапамога хрысціянскім сем’ям найбольш поўна перажываць сакрамант шлюбу.

life :) (025) 759 13 62
МТС (029) 570 48 45
Vel.: (029) 968 26 06
Чакаем навіны на um5@tut.by